Wednesday, July 21, 2010

hydroponics


Salam olz...
ape khabar org2 kampung n org bandar? arap2 sihat la ye.
ha,aku mau nanya(tanya), korang tau x sal HYDROPONICS ni
mesti tahu kan. bende ni da lame ade lam dunia kite an
tapiii~~~!!!!!!!!!!!!
aku nak jugak cite.. nak jgk nak jgk :D



ni picture yg sempat aku cari..
meh aku nak cerite ye.
hidroponik ni ialah satu kaedah penanaman tanpa menggunakan tanah tau
aku tahu kaedah ni since aku form2 kowt. era 20-an suda 2 kowt
waktu tu,mak aku yg gune kaedah ni
beliau bawak balik perkakas2 untuk melakukan hidroponik ni
sebagai contoh,bakul kecil(kecik jep) cam lam gambar 2. benih . besin khas untuk penanaman. kapas sebagai ganti kepada tanah. baja cecair. ape lg ntah. lupe suda.
mak aku gune benih sawi kowt.
seingat aku la... mak korang mesti ade yg gune jgk kan?
huhuhu~ mak aku 1st semangat habes.
xsampai 1tahun,erm.. tau2 je la kan.. :DDD
aku pun tengok la mak aku mengendalikan hidroponik ni...
aku lupe berapa lame yg kemudian,
sawi 2 tumbuh tau... :D
n my family n i dapat makan sawi 2 tau...


tapi sekarang,mak aku tak buat da.. dulu kala jep.
sekarang kan,set hidroponik da moden..
dunia teknologi kan.

hidroponik ni sejak dlu lg digunakan. kat taman bergantung babylon.
2 yg aku tau la. kaedah yg dyorg gune 2 cam same g2.
kaedah ni ade baik buruk kan.
so lu pikir la by urself.. :D

k salam n selamat malam.

6 comments:

sasuke said...

susah woo..tapi bile pndai tutup mate pun bleh

fathiah said...

betol2... he:)
memerlukan kemahiran kowt r..

Syahrul Iman said...

ingat lagi masa dulu2 time gune hydroponics nie..best woo..sbb hasil die banyak..huhu

fathiah said...

aah. best kan.. :)

Nadhirah Zamrose said...

dh lama x dgr psl hydroponics ni...

fathiah said...

2 la psal an..
tibe2 teringat. teros post kt blog :)