Wednesday, October 13, 2010

asasi=matrik=diploma=politeknik

Assalamualaikum :)

...alamak,terseksi plak aku...
td tengah aku mandi syok2, aku terfikir satu perkara ni. sebenarnye dah lame ade di benak fikiranku ini. akan tetapi baru hari ni aku rase nak luahkan kat dalam blog ni. ntah la. maybe aku terpakse tulis jugak untuk mengurangkan tekanan emosi yg sedang aku alami sekarang ni.



cerita nye bermula begini, lepas spm kan mesti kite aim nak masuk asasi kan coz senang nak masuk degree an. aku la. xtahu la korang camne. ade jugak yg nak pegi sambung stdy kat oversea la kan. lantak korang la. aku bijak x la pandai sangat nak aim tinggi2 kan. so,lepas dpt result........... aku kecewa,coz kerna satu subjet ni,musnah harapan aku. aku benci ko wahai subjet ttuuuttt. xnak cakap r. menyampah giler walaupun yg lain OK.

then aku dapat la tawaran melanjutkan ke salah satu kolej matrikulasi di bumi malaysia ni. (ade ke luar msia) aku pun seronok la. kebetulan geng2 aku sumenye dapat tempat yg same. gembira bukan main aku ni. sedang aku buat persiapan nak pegi matrik kan,aku dapat la surat tawaran dari salah satu universiti dalam bidang asasi la jgk kan. 

...comey kan aku...
bukan main susah lagi aku nak fikir antara dua ni (susah ke?) kebetulan kawan aku sorang ni,dapat jgk. so die ajak la aku. ade teman la konon. aku tanpa ngn berfikir panjang nye,teros terima la asasi kat U ni. takot jgk awal ye,nak pegi negeri org ni. maklum la sebelom ni duk bawah ketiak mak je kan.

masuk lah aku kat U tu dengan penuh kebanggaan kegembiraan. lepas abes orentasi tu,baru la aku tau yg asasi kat U aku ni DUA tahun laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... aku kecewa lg. mengapa? arrgghh. kenapa org lain satu tahun je? mengapa aku 2 tahun? x aci la weh. rupe2nye U aku mementingkan penguasaan BI. almaklumla aku ni mmg pandai kurang ckit BI ni. ade je yg 1 tahun,TAAAAAPPPII.. teramat lah cikit. boleh katakan xde lah. (dalam kos aku)

kalo ade pun yg 1tahun,mereka2 ni akan extent coz banyak sgt subjek yg perlu diambil untuk satu sem. banyak ape kan? subjek wajib U aku. arrghh. sakit aty betol la. lau budak matrik amik yg core je kan. tp u aku ni... ah.



...aku pasti berjaya...
sekarang kawan2 aku sume da amik degree.. tapi aku.. masih asasi. sedih yg teramat sangat wehhhh. tp kawan aku cakap "Allah telah letakkan kite di tempat yg sepatutnye and yg terbaik untuk kita". mmg la kan. so,aku bersyukur ngn ape yg ak ade skrg :)


~~~alhamdullilah,syukur kpd tuhan~~~


ape kaitan ngn diploma kan? aku nak cakap yg lau 
diploma (3tahun) + degree (3tahun) = 6 tahun

========aku========
asasi (2tahun) + degree (4 tahun) = 6 tahun

tak ke same tu????

...menjadi satu persoalan...

10 comments:

kobEj0rdan~ said...

hehe:) xpela, u da pon made a choice k. so just go for it la. lmbt habes ke awal ke xde beza, for wut grad dlm 4/5 years tp menganggur utk 2-3 thn??:)

wat ever it is, std smart, be the best!

p/s : i penah tolak offer std kat jepon, tp x penah regret pon:P

Azmi said...

erm..aku dulu matrik jugak,,satu sem je pastu kuar ambik diploma..smaa la macam kau..mula2 aku down sgt sebaba smua kawan2 matrik aku dulu skang dah ambik ijazah..aku je masih diploma..tapi skang aku bahagia dgn hidup aku..Allah dah tetapkan sesuatu benda untuk kita

ciput azny said...

mu kalau xmasuk uia kmpem xjmpe aku r.AHAHAHAHA

akema yazid said...

most of degree students admit dat diploma students perform better when they continue their study to degree level..
betoi atau tak, itu akema x pasti..
hehe..;p

Bidadari said...

xpelah....yg penting belajar rajin2 ye...sy dulu pun dari matrikulasi juga..setahun je...

belajar rajin2 ye..(^_^)y

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

haaa btul kate terk beb. x masuk uia, xjupe la kitorang yg kecoh mecoh ni, ahhaha. besyukur saje fat :)

suzzsuzie said...

nak taknak kena habiskan jugak...

My MiRa said...

asasi memang ada yang setahun and yang 2 tahun...ehehe ..tahniah tau dapat masuk asasi...mira dulu matrik aje...:)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

study kat mana pon sama jer

tempat untuk mencari ilmu walaupun berbeza situasi..

NEW ENTRY

SEMALAM YANG HANGIT EH HANGAT!!

d_tieah said...

Same2..
Ape2 pun bljrlah smpai ke negeri China..
Huhu..