Friday, November 5, 2010

cara nak cek telefon anda superb tak

Assalamualaikum :)

~~~epy deepavali~~~

kepada shume yg berkenaan,selamat menyambut hari deepavali dengan meriahnye ye. 

...canteeekk..


ok. back to the point. sekarang dengan kemajuan serta kecanggihan technology, macam2 jenis handphone ade kan. macam2 function yg superb2 n harganye pun hebat. so, di sini aku nak kongsikan cara-cara untuk kite tahu handphone kite ni made in negara mana and ape kualiti2nye :)

...sample...
  1.  tekan *#06#
  2.  then send
  3. serta merta 15 digit nombor siri akan muncul. contoh : 35149602542077165
  4. sila rujuk digit ke tujuh tau. contoh : 35149602542077165  

digit2 itu bermaksud : 
  • 02 atau 20 : buatan china atau taiwan  
  • kualiti : tak berapa elok
 
  • 08 atau 81 : buatan jerman
  • kualiti : boleh tahan
 
  • 01 atau 10 : buatan finland
  • kualiti : kualiti bagus
 
  •  00 : buatan perancis 
  • kualiti : paling bagus
 
  •  13 : buatan azerbaijan
  • kualiti : paling teruk
 
 sumber dipetik dari blog LIFE KAMI
*sudah mendapat kebenaran daripada tuan blog ye :)
 dan diolah oleh BUDAKAIS
 

11 comments:

Farhah Zaidah said...

sy dpt 03...apa lak ye... huhu..xder dlm snarai..

hiro said...

ffuhh..

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

perghhh takkan hp aku hp tiruan, hahahaha

Ain Atika Zailani said...

alamak !!!! tak ada dalam senaraii... macam mana ni?? kene buang lah hp ni...

YOUsoF said...

hehee telefonku buatan finland.. ;))

*bagus la care ni.. thanx budak ais!

YOUsoF said...

waah.. dpt 00 pulak! paling bagus rupenye fon jenis ni!! ;)

::fadxieza:: said...

klu hp nokia leh cek jgk ke?

Coyotito Aimd said...

aku pon dpt 03! hampehh! haha =.="

alya said...

budak ais<---- kalo nak share leh x entry nih????

fathiah said...

alya : bole2

nyda said...

00 , 05 adalah dari kilang asal . bukan sub fon . if 08 , 09 itu adalah sub fon . sub fon bermaksud kilang asal upah kilang luar buat kan coz ble model baru kuar ' kilang asal hanya akan buat bbrapa unit sahaja dn selebihnya akan d buat oleh kilang luar